søndag den 30. marts 2014

Nye klematis

Jeg har fået nye klematis til "endevæggen", hvor jeg har fået hængt et bambusespalier op.

 
Jeg tror, de fleste nye altanejere har prøvet at købe sig fattige i sommerblomster, som er skønne så længe, det varer - men problemet er jo, at man skal ud at købe det hele igen næste forår. Det er dyrt - og lidt kedeligt! Så derfor er jeg glad for at få gang i en klematis-væg, som forhåbentlig kan blive mere og mere frodig for hvert år.

Summersnow (lånt fra http://clematis-westphal.de)
Montana Mayleen (lånt fra http://clematis-westphal.de)

Og så har jeg fået frø fra tallerkensmækker og hvid opiumvalmue fra Linda Irving. Man bliver da lidt varm indeni, når en vildt fremmed giver sig tid til at sende hjemmehøstede fri i fin indpakning med håndskrevet kort - tusind tak!

Der er grønne blade på klatrehortensiaen og tulipaner på vej


tirsdag den 25. marts 2014

Kartofler på altanen

Jeg må jo gøre alvor af mit løfte om køkkenhave på 8 kvadratmeter, så jeg har anskaffet mig to potatopots (som jeg altså ikke har noget tilhørsforhold til, jeg synes bare, de er smarte). De lover, at to spande skulle give nok kartofler til to mennesker en hel sommer.


Lånt fra potatopot.com


Det var i hvert fald meget nemt at gå i gang med. Bare spagnum i spanden, 3 kartofler i midten og så spagnum til toppen. Nu er det bare om at vente. De første kartofler skulle være klar allerede i midten af maj! Kan se spandene er på tilbud i Netto, så overvejer et par ekstra i gården. Er der nogen, der kan anbefale nogle gode sorter?

lørdag den 22. marts 2014

Favoritplanten til altanen: Lathyrus

Lathyrus kan jeg ikke få nok af. Jeg har i år sået 3 forskellige, mine egne fra sidste år, Mammoth Mix og King's High Scent.
Jeg lagde frøene i vand i 2 døgn inden, de blev sået. Så er det nemmere for spiren at komme gennem den hårde skal. Når spirerne er store nok, laver jeg stiklinger - det er faktisk ret nemt, og når man kun har en enkelt vindueskarm at så i, er det meget smart, at man kan få to planter ud af et frø.

Den første lathyrus i blomst sommeren 2013



Sidste år fik jeg ikke så mange blomster på min gamle nordvendte altan, så i år tager jeg revanche. De skal kravle overalt, hvor der kravles kan.

Fra maj sidste år 

Og så lige en update på klokkerankerne - andet hold gik noget bedre, men stadig kun en spireprocent på ca 50%. Hvor mange af jeres frø spirer? Tror måske jorden igen var en smule for våd. 



torsdag den 20. marts 2014

Man kan da sagtens have drivhus på en altan!

Så er drivhuset kommet op. Jeg er helt vild med det - hvad synes I?


Og jeg fik lusket mig til lidt hjælp fra min kæreste og kusine


Sat op - med en skuffe til alt det, man ellers ikke har plads til på altanen

Jeg har fundet et sted på Den Blå Avis, hvor man kan købe hjemmegroede tomatplanter. Jeg har hørt mig for, og jeg har nok kun plads til to planter i drivhuset.
Er der nogle af jer, der kan anbefale nogle gode sorter? Gerne cherrytomater.

onsdag den 19. marts 2014

Pelargoniestiklinger

Jeg har mine tre pelargonierplanter stående indenfor ved stuetemperatur vinteren over. De burde nok stå lidt mere køligt, men de har klaret sig fint.



Denne pelargonie lavede jeg sidste år fra tre stiklinger
Nu er de beskåret, og jeg har lavet stiklinger af det overskydende.
Det er ret nemt:

- klip under de første 2-3 "ringe", man kan se på grenen. Klip lige under et bladpar.
- fjern de nederste blade, og lad kun 2-3 blade sidde tilbage.
- fyld så- og priklemuld i potter og vand i en bakke, så hele jorden bliver fugtig.
- sæt de friske stiklinger ned i jorden



Sæt gerne stiklingerne i et drivhus, så de har det lunt og fugtigt. De slår rod efter 2-6 uger og så man helt nye planter. Den ene af mine egne pelargonier har jeg selv lavet på samme måde fra en lille stikling.
Jorden skal holdes fugtig, men de skal ikke stå og søbe - så rådner de små planter (og det ved jeg fra bitter erfaring!).

lørdag den 8. marts 2014

Blomsternes kirkegård

Vindueskarmen på min bagtrappe ligner den rene massakre.


Jeg har selvfølgelig købt mig fattig i forskellige løgplanter henover vinteren - hyacinter, vibeæg, perlehyacinter osv.. Og min nuværende opbevaring vil jeg tro er aldeles ureglementeret - men hellere det end at smide dem ud. 


Jeg har læst mig til, at man kan plante de afblomstrede blomsterløg ud i haven og så være heldig at få blomster næste år. Vores gård kunne virkelig trænge til lidt forårsfarve, så det er weekendens projekt. 

Man skal simpelthen bare grave dem ned med hele molevitten - både visne blomster og blade. Men gerne lidt dybere end løget har stået i potten indenfor, sådan at det visne bare lige stikker op. 
Det har jeg fundet ud af ved at spørge inde på Havenyt.dk, som har et rigtigt godt forum, hvor man kan stille spørgsmål om alt, der handler om have. Alle de gange, jeg har stillet spørgsmål, har der været svar inden for få timer! Forum på Havenyt.dk

tirsdag den 4. marts 2014

Vi prøver igen!

Hmm, det forrige hold klokkerankefrø kom aldrig op af jorden. Så nu prøver jeg igen. Måske er der nogen derude, som har et godt fif? Tror måske jorden var for våd, og at frøene rådnede... Men jeg krydser fingre for næste omgang!