mandag den 27. maj 2013

Apropos pelargonier

Jeg drømmer om en samling af de krogede, voksagtige planter. Jeg fik de her slyng-pelargonier (som jeg ikke ved, hvad hedder) for en 5'er stykket, fordi de var helt visne. Nu begynder de at komme sig:


Jeg har også fået denne skønne stikling af min svigermor. Den har de flotteste mørke blade og hedder meget passende Black Beauty.



I dettte afsnit af Drivhusdrømme på DR kan man se pelargoniesamlingen i Den Gamle By i Århus - og så giver Claus Dalby gode råd om planterne.

lørdag den 25. maj 2013

Blomster-royalist

Dronning Ingrid. En af mine første blomsterforelskelser. De dufter fantastisk, og når de sart rosa blomster folder sig ud, bliver man helt glad og varm indeni. Dronning Ingrid er også den første plante fra min altan, som jeg har overvintret. Den har stået her i vindueskarmen på bagtrappen og har det strålende. Den er virkelig nøjsom - jeg har kun vandet den få gange, siden den kom ind sidste efterår.

På sin vinterplads i den lidt køligere opgang
Jeg lavede nogle stiklinger i efteråret, som har klaret sig fint, og så er det hyggeligt at gå og passe dem igennem vinteren. Jeg klippede topskuddene på moderplanten af, sådan at der var ca. 3 bladpar tilbage.  Stiklingerne sættes i almindelig pottemuld, sådan at jorden dækker i hvert fald 2-3 af de små "ringe", man kan se på stilken. De kan evt. tildækkes med en plastpose, så de står fugtigt - og voilá flere (gratis!) blomster - det kan man da kun synes om. 

... og ude klar til sommer




onsdag den 22. maj 2013

Altanhaver på Pinterest

Jeg har samlet en masse inspirationsbilleder af altanhaver og haver i byen på Pinterest - her er et par smagsprøver:



fra pinterest.com


Du kan se resten på Pinterest: "Altanhaver, krukkehaver og urban gardening".

Og P.S. Har været så heldig at vinde Altan.dks forårsfotokonkurrence med et billede af min søde søs :)

søndag den 19. maj 2013

Et kig ud på altanen

Der rodes og hygges og gøres klar på altanen. Alle mine forspirede frølinger er kommet ud, nu er det bare med at finde plads til det hele.

I skøn forvirring - pelargonier, stedmoder, efeu, klematis, pragtsnerler, lathyrus, klokkeranke, julerose, spansk marguerit og klokkeranke - og knolde, som jeg hårdnakket forsøger at få til at spire på min skyggealtan.

onsdag den 15. maj 2013

Jeg har adopteret

... et bed! Her på Vesterbro findes et helt fantastisk lokalt initiativ, som hedder Blomstrende By. De tilbyder simpelthen, at man kan "adoptere" sit eget bed, som man får lov til at så til, som man har lyst, hvis man plejer og passer det gennem sommeren. Og heldigvis fik jeg et bed, som ligger lige rundt om hjørnet. Jeg er helt oppe at køre ved tanken om så mange ekstra kvadratmeter jord!



mandag den 13. maj 2013

Blogs om altanhaver og urban gardening - del 2


Her kommer så anden del af min lille blog-samling. I denne omgang handler det mest om alt det spiselige, man også kan dyrke på sin altan eller i sin byhave.


Gro i Byen
Gro i byen vil gøre det nemmere for alle at gro deres egen mad. De har mange sjove tips - f.eks. til hvordan man holder liv i en supermarkedsindkøbt basilikumplante. Gro i Byen starter snart deres egen webshop med salg af "gro-kits"


Urbangardening.dk
Her er fokus på de spiselige afgrøder. Jann fra bloggen skriver: "Urban gardening kan være mange ting og foregår i mange størrelser. I den lille ende kan der være tale om blomster og urter i vindueskarmen eller i altankassen. I den større ende er det kolonihaver, tilplantede baggårde, lommeparker eller intensive grønne tage." Bloggen er ved at få en make-over, og jeg glæder mig til at følge med.


Her kan man læse om at have have i byen og gro spiselige planter. Mange spændende artikler om, hvad der rør sig inden for guerilla gardening, urban farming og fælleshaver i byen.


Københavnerhaven
Mest om grøntsager. Jeg har selv - indtil videre - holdt mig til blomster, men det er alligevel inspirerende at læse om at have køkkenhave på toppen af byen. Jeg overvejer kraftigt, om der ikke kan snige sig en tomatplante eller to ud på altanen.






Storbyhaven
Denne blog er helt speciel - bag den står nemlig en urban gardener uden hverken altan, jord eller kolonihave, men til gengæld masser af gå-på-mod. Det er ret fantastisk at se, hvor meget man alligevel kan dyrke i en tredjesals-lejlighed i København!








Og igen må I meget gerne lægge en kommentar, hvis I kender andre hjemmesider eller blogs om emnet-



fredag den 10. maj 2013

Blogs om altanhaver og urban gardening - del 1

Her er et par gode blogs om altanhaver, urban gardening, og hvad der ellers handler om at have have i byen. De blogs, jeg har samlet i første del, handler mest om planter og blomster, som er skønne at se på. I del 2 er der fokus på blomster og planter, som er lækre at spise.


Fra Henriettes Altan



Henriettes altan er inspirerende og sjov med masser af finurlige indslag. Bloggen er desværre lukket nu, men der er stadig masser af gode posts i arkivet.

Ane fra Altanhaven






På Anes blog kan man følge livet på hendes altan. Hun har også lagt billeder op fra tidligere sæsoner på altanen, så her er masser af inspiration at hente.



Skønne klematis
 fra Min Altan




En blog med skægge indslag om guerilla gardening (som jeg snart vil skrive lidt mere om). Så vidt jeg kan se, bor Bente også på Sønder Boulevard i København ligesom mig – så HEJ BENTE, hvis du tilfældigvis læser med!






Det smarte
bedroller-drivhus





Egentlig ikke en haveblog, men der er indlæg om blogindehaverens krukkehave. Bl.a. har hun fundet på den gode idé at bruge en bedroller som minidrivhus, som nemt kan køres ud og ind på altanen. Smart!







Claus Dalby - mit haveliv
En af Claus Dalbys smukke krukkehave



Og vi må selvfølgelig ikke glemme krukkehavernes godfather – Claus Dalby. Det var med bogen ”Min Krukkehave” at jeg virkelig fik lyst til at lave min egen på altanen. Og der er altid guldkorn og gode råd at hente hos Dalby.



Kender I andre blogs om altanhaver, krukkehaver eller urban gardening? Del dem endelig i en kommentar!



torsdag den 9. maj 2013

Farvelade

Kom lige forbi denne her på de nordjyske småveje:


- og havde lyst til at købe hele den farverige ladfuld med hjem til København og glemme alt om farvekoordinering!

tirsdag den 7. maj 2013

It's alive!


Yes mand. Mine klematis-stiklinger, som jeg lavede sidste sommer, har overlevet vinteren udenfor. Jeg tog dem fra en stor klematis i gården med hvide blomster, men kender ikke navnet. De har stået ved væggen, så de har nok lige præcis haft det lunt nok. Se, se, se:

Klematis fra gården og efeu


Jeg brugte igen en guide til at formere klematis fra Kenn, han er superdygtig og sød til at svare på spørgsmål.

søndag den 5. maj 2013

Følg mig på bloglovin'

Jeg har tilføjet min blog til bloglovin', så I kan følge mig der, hvis I har lyst: Følg mig på bloglovin'.

Ikke særlig apropos, men det skønne magnolia-træ er sprunget ud på boulevarden.

fredag den 3. maj 2013

Langbenede lathyrus


De vokser! Trods en lang, sej kamp som mest af alt nok handlede om, at jeg var alt for utålmodig. Det resulterede rent faktisk i, at jeg gravede alle de uspirede frø op af jorden (imens min kæreste måbende kiggede på) og lagde dem i vand igen, indtil de spirede.
Men de havde åbenbart godt af det. Jeg har sået i plastbakken fra nogle hornvioler, og det har fungeret rigtigt fint. Har allerede lavet en klassisk begynder-fejl og har ingen som helst styr på, hvilken sort de forskellige planter er. Men så får jeg da en lille overraskelse til sommer.


Inspireret af Kenn Römer-Bruhns blogindlæg om stiklinger af topskuddene fra lathyrus, har jeg selv forsøgt mig. Det er virkelig nemt. De skal bare stikkes i jorden, så snart de er klippet, og de kan heldigvis godt tåle at stå tæt.  



De står endda, fuldstændig som Kenn foreskriver det, i en spirekasse fra ICA-supermarkedet og godter sig i vindueskarmen (der er overraskende gode (og billige) haveting i den svenske ICA, hvis nogen tilfældigvis kommer forbi). 

onsdag den 1. maj 2013

Sommer og sølv


Fik en pakke fra Odenia.dk i dag. De sælger småplanter lige til at plante ud, og det er temmelig perfekt, da mine vindueskarme er helt fyldte. Mine helichrysum petiolare var fint pakket ind - ret smart, synes jeg:




Venligst udlånt fra Clausdalby.dk
Planterne ser en smule triste ud, men de fik også lov til at ligge et døgn på posthuset, før jeg kunne nå forbi. Nu skal de have vand og jord og kærlighed, og så regner jeg med denne frodighed i løbet af sommeren. Inspireret af Dalby vil jeg plante dem sammen med mine Dronning Ingrid-pelargonier, når de er klar til at komme ud.